30-07-2019

Waar let je op bij het kopen van een gebruikte auto?

Bij het kopen van een auto is het goed opletten, maar waar moet je op letten? Wij geven een aantal tips om een miskoop te voorkomen.

De meeste mensen hebben weinig tot geen verstand van auto’s. Eigenlijk heb je dat wel nodig bij het kopen van een gebruikte auto, maar met een paar tips kun je jezelf in ieder geval beter beschermen tegen een miskoop.

Koop liever niet bij een particulier

Bij het kopen van een auto van een particulier zul je eerder tegen een muur aanlopen als de auto toch niet in een goede staat is. Van een particulier mag je niet verwachten dat de auto nog goed gecontroleerd is voordat de auto verkocht is. Juridisch sta je sterker bij het kopen bij een autodealer of een garagebedrijf. Met verstand van zaken kun je kopen van een particulier, anders kun je beter gaan voor een expert.

Een auto op afstand kopen geeft extra risico’s

Online kun je de perfecte auto vinden in een ander deel van Nederland. Maar een auto buiten je eigen regio kopen kan wel ongemakken geven. Bij mankementen kun je niet zo even terug met de auto en daar zal de verkoper wel om vragen bij problemen met de auto. Je kunt beter iets meer betalen voor een auto gekocht bij een plaatselijke specialist.

Laat je niet betoveren door de verkoper

In een gesprek met de verkoper kun je in de verleiding komen om te kopen, ondanks dat je er nog niet zeker over bent. Beslis niet te snel en slaap er vooral een nachtje over. Je loopt kans dat de auto verkocht is, maar dat is beter dan een auto kopen waar je achteraf mogelijk niet volledig achter staat.

Ga eerst online zelf vergelijken

Je kunt pas de redelijkheid van een vraagprijs inschatten als je weet wat vergelijkbare auto’s kosten. Voordat je naar garagebedrijven rijdt voor het bekijken en ervaren van auto’s kun je beter eerst online verkennen wat er te koop is. Zo kom je er ook achter wat je zoeken en wat je echt niet wilt. Denk ook alvast na over de eisen die je stelt aan de auto. Denk ook na over accessoires waar je echt niet zonder kunt. Bijvoorbeeld een trekhaak, een ingebouwd navigatiesysteem of een werkende airco.

Bekijk de auto grondig

Je hoeft geen verstand te hebben van auto’s om te zien of de auto nog goed in de lak zit. Roestplekken zijn een teken aan de wand. Kijk vooral ook onder de motorkap. De techniek snap je misschien niet, maar je kunt wel controleren of de motor er goed schoon uit ziet.

Maak vooral een proefrit

Een auto moet niet alleen mooi zijn, je moet er vooral goed in kunnen rijden. Tijdens het rijden kun je ook horen hoe de motor klinkt en of er ook losse onderdelen aan de auto zitten. Rijd met de auto ook nog even bij een oom of buurman/buurvrouw langs die verstand heeft van auto’s

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens